Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Αλόη η γνησία

     alo΄i i γnisi΄a    
Aloe vera or Aloe vulgaris or Aloe barbadensis

     άλοε βέρα, άλοε βάλγκαρις, άλοε bαρbαdένσις    

Ερμηνεία:

Ποώδες, θαμνώδες πολυετές φυτό με σαρκώδη φύλλα που αντέχουν στην ξηρασία.

Η Αλόη η αγνή έχει μακρύ ιστορικό χρήσης ως τοπικό ή από το στόμα χορηγούμενο μέσο. Από τα νωπά φύλλα του φυτού λαμβάνονται δύο προϊόντα η πηκτή (gel) και ο οπός. Τα προιόντα περιέχουν πολλαπλά συστατικά με πιθανές βιολογικές και τοξικολογικές δραστηριότητες [1].

Η Αλόη η αγνή διαθέτει επουλωτικές ιδιότητες των τραυμάτων και επιδεικνύει ανοσοτροποποιητικές, αντιφλεγμονώδεις ή αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της Αλόης εξαρτώνται από την ηλικία του φυτού. Το εκχύλισμα των φυτών ηλικίας τριών ετών επιδεικνύουν την ισχυρότερη καθαριστική δραστηριότητα επί των ελευθέρων ριζών [2]. 

Τα εκχυλίσματα αιθανόλης και οξικού αιθυλεστέρα της Αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως οφθαλμικές σταγόνες για τη θεραπεία φλεγμονών και άλλων διαταραχών των εξωτερικών τμημάτων του οφθαλμού, όπως ο κερατοειδής χιτώνας [3]. 

Ο οπός (πηκτή ) που υπάρχει μέσα στα φύλλα, όταν ξηρανθεί είναι η αλόη που χρησιμοποιείται φαρμακευτικά. Η πηκτή της Αλόης έχει πικρή γεύση και περιέχει πολλαπλά φαρμακολογικές ενεργές ουσίες που είναι ικανές να τροποποιήσουν κυτταρικούς φαινοτύπους και λειτουργίες και γιαυτό βρίσκει διάφορες θεραπευτικές εφαρμογές..

Το εκχύλισμα των φύλλων της Αλόης της αγνής προάγει την αποτοξίνωση, αποκαθιστά τη δυσκοιλιότητα, βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών, προάγει την πέψη και χρησιμοποιείται στη θεραπεία του πεπτικού έλκους μέσω της κυτταροπροστατευτικής δράσης της.

Έχει βρεθεί ότι η εσωτερική πηκτή εκφράζει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες εναντίον των ευαίσθητων και των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελέχη του Helicobacter pylori .

Αυτό το εύρημα μπορεί να έχει αντίκτυπο στο φαινόμενο της αντιμικροβιακής αντίστασης του  H. pylori. Έχει προταθεί μετά από αυτή τη διαπίστωση ότι η εσωτερική πηκτή της  A. vera θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο αποτελεσματικό φυσικό παράγοντα που θα μπορούσε να χορηγηθεί σε συνδυασμό με τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για τη θεραπεία της γαστρικής λοίμωξης από το Η. pylori [4].

Η τοπική εφαρμογή πηκτής Αλόης της αγνής σε θερμικά εγκαύματα δρα ευεργετικότερα σε σύγκριση με την τοπική εφαρμογή αργυρούχου σουλφαδιαζίνης 1%, όσον αφορά της επιθηλιοπίηση του τραύματος, την πρωιμότερη ανακούφιση του πόνου και το κόστος θεραπείας [5]

 Η χρήση πηκτής της Αλόης της αγνής ή των διαλυμάτων της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη στοματολογία και την οδοντιατρική για τη θεραπεία του πλανώμενου λειχήνα, τη στοματική υποβλεννογόνια ίνωση, τη φατνιακή οστεΐτιδα, περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα, κλπ. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα της πηκτής της Αλόης της αγνής αποδίδονται στην παρουσία μέσα στην πηκτή 75 θρεπτικών συστατικών, που έχουν εντοπιστεί μέχρι το 2015 [6].

 

 



Ετυμολογία:

Στα Αραβικά "Αlloe"= λάμπουσα πικρή ουσία [Arabic word "Alloeh" meaning shining bitter substance]

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

 

1. An evaluation of the biological and toxicological properties of Aloe barbadensis (miller), Aloe vera. J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2006 Apr;24(1):103-54. Boudreau MD1, Beland FA.

2. Evaluation of antioxidant potential of aloe vera (Aloe barbadensis miller) extracts.J Agric Food Chem. 2003 Dec 17;51(26):7788-91. Hu Y1, Xu JHu Q.

3. Aloe vera extract activity on human corneal cells.Pharm Biol. 2012 Feb;50(2):147-54. Woźniak A1, Paduch R.

4. In vitro activity of Aloe vera inner gel against Helicobacter pylori strains.Lett Appl Microbiol. 2014 Jul;59(1):43-8. doi: 10.1111/lam.12241. Epub 2014 Mar 25.Cellini L1, Di Bartolomeo SDi Campli EGenovese SLocatelli MDi Giulio M.

5. Effectiveness of Aloe Vera gel compared with 1% silver sulphadiazine cream as burn wound dressing in second degree burns.J Pak Med Assoc. 2013 Feb;63(2):225-30.Shahzad MN1, Ahmed N.

6 Benefits of Aloe vera in dentistry. J Pharm Bioallied Sci. 2015 Apr;7(Suppl 1):S255-9. doi: 10.4103/0975-7406.155943. Mangaiyarkarasi SP1, Manigandan T2, Elumalai M3, Cholan PK1, Kaur RP3.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βοτανική: